Luotettava tieto hävikin määrästä on edellytys hävikin vähentämiselle. Pelkkä hävikin määrän mittaaminen ei kuitenkaan riitä, vaan on oleellista tehdä konkreettisia toimenpiteitä hävikin vähentämiseksi. Eihän mittauksia tehdä vain mittaamisen takia, vaan aidosti halusta tehdä meille kaikille parempaa huomista ja yritykselle tulosta. Ruokahävikin vähentäminen pienentää ympäristövaikutuksia ja parantaa yrityksen kannattavuutta!

HävikkiValvojan uusi toiminto liittyy ruokalistojen suunnitteluun.

On normaali käytäntö, että  ruokalistan ja valmistusmäärien suunnittelussa huomioidaan “hävikkivara”. Annoksia valmistetaan hieman enemmän, kuin laskennallisesti on tarpeen. HävikkiValvojan uudistuksen ansiosta keittiöpäällikkö tietää todellisen hävikin määrän kunkin aterianimikkeen osalta. Tällöin “hävikkivara” perustuu todelliseen tietoon eikä arvioon.

HävikkiValvojaan on lisätty toiminto, joka hakee keittiön ruokalistasovelluksesta, esimerkiksi POS- tai tuotannonsuunnittelujärjestelmistä päivän ruokalistan. Ruokalistan aterianimikkeet tulevat automaattisesti hävikkivaa’an näytölle hävikin kirjausta varten. Ruokahävikin määrää analysoidaan yksilöidysti kunkin aterianimikkeen osalta. Uusi toiminto mahdollistaa myös  hävikkitiedon siirtymisen tuotannonsuunnittelujärjestelmään. Kun seuraavan kerran suunnitellaan kyseisen aterian valmistusta, on tarkka hävikkitieto hyödynnettävissä.

Uutta toimintoa kutsutaan nimellä Ateriakohtainen hävikin seuranta. Toiminto soveltuu käytettäväksi minkä tahansa ruokalista- tai tuotannonsuunnitelujärjestelmän kanssa.

Tällä viikolla Ateria22-tilaisuudessa esitellään HävikkiValvoja ja Jamix-järjestelmän yhteiskäyttöä ateriakohtaisen hävikin seurannan osalta. Käy tutustumassa Metoksen tai Jamixin osastoilla! Jamix-ruokalistat siirtyvät jatkossa automaattisesti esille HävikkiValvojaan, jolloin HävikkiVaa’an näytöltä saadaan helposti valittua ja tallennettua hävikiksi menevät nimikkeet ruokalajeittain.

Huomioi myös uuden jätelain vaatimukset

Uudistuneen jätelain myötä keittiöiden pitää seurata syntyvän jätteen määrää. Ravintolan omassa raportoinnissa pitää arvioida jätteenä käytöstä poistetun syömäkelpoisen elintarvikkeen kokonaismäärä. Lakimuutos astui voimaan heinäkuussa 2022. Tiedot on säilytettävä sähköisenä tai paperisena kuusi vuotta. Hävikkitieto säilyy SmartKitchen HävikkiValvoja -nettipalvelussa tallessa. Se täyttää jätelain vaatimuksen elintarvikejätteen kirjaamisesta ja tiedon säilyttämisestä.

Joko olisi aika ottaa HävikkiValvoja käyttöön?

Kun tiedät, mistä ruokahävikki syntyy, voit tehdä täsmällisiä toimenpiteitä hävikin pienentämiseksi. SmartKitchen HävikkiValvoja on helppokäyttöinen ja kokonaisvaltainen ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen ammattikeittiöissä.

Seuraa, tutki, suunnittele ja toteuta hävikin pienentämiseen tähtäävät toimenpiteet yhdessä paikkaa. HävikkiValvojalla tämä kaikki onnistuu. Kysy lisää ja varaa demo!

Varaa demo

Kiinnostaako ammattikeittiöiden omavalvonta ja ruokahävikin vähentäminen? Varaa aika SmartKitchen-palvelun esittelyyn. Jätä meille yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Katso myös videolta, miten SmartKitchen digitaalista omavalvontaa käytetään Ravintola Bardotissa.