Olin ollut ioLivingillä digimarkkinoinnin työharjoittelussa noin viikon, kun minulle tarjottiin mahdollisuutta kokeilla ioLivingin palvelua kotonani. Innostuin heti, sillä esimerkiksi jääkaappimme ovi jää helposti auki. Kokeilukäyttöön saamillani ioLivingin IoT-tiedonkeräyslaitteilla voin helposti seurata esimerkiksi jääkaapin lämpötiloja ja kylpyhuoneen ilmankosteutta.

Palvelun käyttöönotto tapahtui helposti ja nopeasti

Sain valita joko palvelun omatoimisen käyttöönoton tai ”avaimet käteen” -toimitustavan. Jos olisin halunnut äärimmäisen helpon ratkaisun, olisin valinnut ”avaimet käteen” -paketin, jossa tuotteet toimitetaan kätevästi salkkuun pakattuna, tili valmiiksi avattuna ja laitteet sekä lisenssi valmiiksi asennettuna. Minulle olisi jäänyt vain laitteiden laittaminen paikoilleen sekä salasanan vaihtaminen ja halutessani hälytysten asettaminen. Halusin kuitenkin koettaa ottaa palvelun käyttöön ja rekisteröidä laitteet itse, joten valitsin omatoimisen käyttöönoton.

Aloitin olosuhdeseurantapalvelun kokeilun tekemällä käyttäjätunnuksen osoitteessa ioliving.com kohdassa ”kirjaudu”. Rekisteröityminen sujui mielestäni nopeasti ja helposti pikaoppaan selkeitä ohjeita seuraten. Kirjautumisen jälkeen aktivoin lisenssin syöttämällä lisenssikoodin. Seuraavaksi valitsin kohdan ”laiteasetukset” ja sieltä ”lisää uusi laite”. Gateway Mini -tiedonsiirtolaite oli myös näppärä ottaa käyttöön; laitoin vain virran päälle ja kytkin Gatewayn kodin laajakaistan modeemiin paketissa mukana tulleella verkkokaapelilla. Gatewayn voisi yhdistää nettiin halutessaan myös langattomasti. Laitteiden käyttöönotto näkyy tarkemmin ioLivingin YouTube-kanavalla olevassa videossa.

Halusin seurata olosuhteita muun muassa jääkaapista ja kylpyhuoneesta

Kuten aiemmin mainitsin, jää jääkaappimme ovi helposti auki. Jääkaapin lämpötilojen seurantaan sain kolme TCL lämpötila-anturilla varustettua tiedonkeräyslaitetta. Olemme noin vuosi sitten tehneet kylpyhuoneremontin, joten myös kylpyhuoneen olosuhteita kuten ilmankosteutta on mielenkiintoista seurata. Kylpyhuoneen ilmankosteuden ja lämpötilan seurantaan sain HL lämpötila/kosteus-anturilla varustetun tiedonkeräyslaitteen. Lisäksi huonelämpötilan seuranta olohuoneessa kiinnosti, sillä lattian rajassa on usein kylmempää kuin hartioiden korkeudella. Huonelämpötilan seurantaan sain DWL Kahdella ulkoisella lämpötila-anturilla varustetun tiedonkeräyslaitteen.  Tietojen siirto tiedonkeräyslaitteista kulkee Gateway Mini -tiedonsiirtolaitteen kautta ioLiving-pilvipalveluun, josta näkee olosuhdeseurannan tulokset.

Sijoitin olosuhteita mittaavat laitteet eri kohteisiin

TCL lämpötilamittarit laitoin aluksi jääkaappiin etualalle – yhden ihan ylös, yhden keskivälille ja yhden vihanneslokeroon. Kahta lämpötilaa yhtäaikaisesti mittaavan DWL tiedonkeräyslaitteen asetin olohuoneeseen kaapin päälle. Toinen anturi mittaa lämpötilaa lattian rajasta läheltä seinää, toinen noin keskimittaisen ihmisen hartian korkeudella lattiasta. HL lämpötilaa ja kosteutta mittaavan laitteen vein kylpyhuoneeseen peilikaapin päälle. Mielenkiintoista tehdä olosuhdeseurantaa ja nähdä, miten suihkussa käyminen ja saunominen vaikuttavat kylpyhuoneen lämpötilaan ja kosteuteen. Kotimme on kaksikerroksinen rivitalo, jossa kylpyhuone on yläkerrassa.

ioLiving TCL tiedonkeräyslaitteita jääkaapissa mittaamassa lämpötilaa.

ioLiving TCL tiedonkeräyslaitteita jääkaapissa mittaamassa lämpötilaa.

Jääkaapin lämpötilaa heti pienemmälle

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan jääkaapin suosituslämpötilat ovat +2 – +6 astetta. Aluksi jääkaappimme lämpötila oli alimmillaan +5,2 astetta ja ylimmillään jopa +10 astetta. Jo saman päivän iltana käänsimme jääkaapin lämpötilaa hiukan pienemmälle, ja seuraavana päivänä vieläkin pienemmälle. On hyvä ottaa huomioon, että kylmälaitteiden lämpötilat niin sanotusti sahaavat ylös ja alas, mikä tarkoittaa, ettei kylmälaitteen lämpötila ole koko ajan esimerkiksi +5 astetta. Jos lämpötilaa mittaa tavanomaisella mittarilla kerran päivässä, saa todennäköisesti epäluotettavia tuloksia muun muassa näiden lämpötilojen vaihteluiden takia. Varsinkin kahviloiden ja ravintoloiden keittiöissä omavalvontaan kuuluva lämpötilaseuranta on erityisen tarkkaa elintarviketurvallisuuden vuoksi.

TCL lämpötilan seurantaan

Kuvakaappaus: Jääkaapin keskihyllyn lämpötilat viikon ajalta mitattuna. Tarkempia ajankohtia voi tarkastella viemällä hiiren osoittimen haluttuun kohtaan.

Pakastimen lämpötila on Ruokaviraston ja Marttojen mukaan hyvä olla –18 astetta. Lämpimämmässä säilytettyjen ruokien maku ja ravintopitoisuus heikentyy. Pakastimemme oli onneksi jo alkujaan asetettu ehkä jopa tarpeettomankin kylmälle. Kylmimmillään pakastimessamme on ollut –27,2 astetta ja lämpimimmillään –21,8 astetta. Reaaliaikaisen ja digitaalisen seurannan ansiosta olisin myös voinut asettaa hälytyksen tulemaan tekstiviestillä tai sähköpostilla lämpötilan ylittäessä –18 astetta, jolloin voisin heti reagoida kohonneeseen lämpötilaan. Hälytykset ovat esimerkiksi ravintoloille ja ammattikeittiöille hyvä toiminto omavalvonnan ja lämpötilaseurannan kannalta.

ioLiving HL kosteusanturi

Kuvakaappaus: HL-kosteusanturin mittaama ilmankosteus kylpyhuoneessa. Suihkussa käynti näkyy piikkeinä.

Kylpyhuoneen ilmankosteus ja lämpötila

Hengitysliiton mukaan sopiva huoneilman suhteellinen kosteus talviaikaan on 20−40 prosenttia. Mittaustuloksia katsellessani oli hauska huomata, kuinka kylpyhuoneemme ilmankosteus on juuri noiden arvojen sisällä. Suihkussa käynti ja saunominen tietysti nostavat ilmankosteutta hetkellisesti, mutta on mukava tietää, että ilmanvaihto toimii. Ei tarvitse olla huolissaan liiallisesta ilmankosteudesta, joka voi aiheuttaa vaurioita rakenteisiin ja huonontaa sisäilman laatua. Rakennusten ja rakennustyömaiden lisäksi hyvä kohde jatkuvalle ja reaaliaikaiselle olosuhteiden langattomalle seurannalle on muun muassa maanviljelyn varasto-olosuhteet.

Onko huonelämpötila sama koko huoneessa?

Kuten aiemmin mainitsin, asetin kahta lämpötilaa yhtäaikaisesti mittaavan DWL mittalaitteen kaapin päälle melko lähelle seinää. Toinen anturi mittaa lämpötilaa noin 30 cm korkeudella lattiasta, toinen noin 170 cm korkeudella lattiasta. Lattian rajassa oleva anturi on tallentanut pienimmäksi lämpötilaksi 18,8 astetta ja korkeimmaksi 20,5 astetta. Korkeammalla oleva anturi on tallentanut alimmillaan 21,7 asteen lämpötilan ja ylimmillään 23,5 asteen lämpötilan, mikä käy järkeen fysiikan lakienkin mukaan.

Kahdella ulkoisella lämpötila-anturilla varustettu tiedonkeräyslaite.

Kuvakaappaus: Mittaustulokset viikon ajalta DWL-mittalaitteesta, joka mittaa yhtäaikaisesti kahta lämpötilaa. Tässä kuvassa näkyy lämpötilamittaus n. 170 cm päästä lattiasta läheltä seinää.

Kahdella ulkoisella lämpötila-anturilla varustettu tiedonkeräyslaite.

Kuvakaappaus: Mittaustulokset viikon ajalta DWL-mittalaitteen toisesta anturista, joka on sijoitettu n. 30 cm korkeudelle lattiasta lähelle seinää.

Kahta lämpötilaa samanaikaisesti mittaavan ja tallentavan DWL-mittalaitteen voi esimerkiksi kahviloissa ja ravintoloissa asettaa astianpesukoneeseen mittaamaan sekä pesuveden että loppuhuuhtelun veden lämpötiloja. Sitä voi käyttää myös maanviljelyssä seuraamaan varastojen lämpötiloja eri korkeuksilta tai varastolämpötilaa verrattuna ulkolämpötilaan.

Mietteitä olosuhdeseurantapalvelun kokeilusta

Oli mielenkiintoista kokeilla ioLivingin ratkaisua olosuhdeseurantaan sekä seurata lämpötiloja ja ilmankosteutta. Niin tiedonsiirtolaite Gateway Mini kuin itse mittalaitteetkin mittasivat ja tallensivat olosuhteita moitteetta kokeilujakson aikana. Laitteet näyttävät olevan hyvin tarkkoja ja keräävän tietoa tarpeeksi usein, jotta olosuhteita voi seurata reaaliajassa. Niin Google Playstä kuin App Storestakin saatava ilmainen mobiilisovellus Handy oli myös kätevä, sillä sen kautta pystyi näkemään kodin olosuhteita kuten lämpötilaa ja ilmankosteutta myös etänä älypuhelimella.

Seuraavaksi asetan laitteet mittaamaan ilmankosteutta ja lämpötiloja ylä- ja alakerrassa, jotta voin vertailla olosuhteita eri kerroksissa. Myös vanhempieni luona olevan maakellarin olosuhteet kiinnostavat, sillä he varastoivat siellä elintarvikkeita kuten perunoita ja porkkanoita. Lisäksi tiedonkeräyslaitteilla olisi mielenkiintoista seurata mökkiolosuhteita, sillä mökillä tulee käytyä harvemmin, jolloin etäseuranta ja hälytykset ovat oikein käteviä lomamökin olosuhteiden seurantaan.

Tekstin kirjoitti ja ioLiving tiedonkeräyslaitteita testasi digimarkkinoinnin harjoittelija Johanna Pyhtilä.

Digiharkkari Johanna Pyhtilä