Digitalisointi auttaa Scandicia varmistamaan ruokaturvallisuuden ja vähentämään ruokahävikkiä

Scandic, joka on yksi Skandinavian johtavista hotellialan yrityksistä, käyttää SmartKitchen-ratkaisuja kaikissa 200 hotellissaan Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa. Palvelua otetaan parhaillaan käyttöön myös Norjan Scandic-hotelleissa. Digitaaliset ratkaisut tukevat johdon ja keittiöhenkilökunnan päivittäistä toimintaa.

Scandicin tavoitteena on olla alansa edelläkävijä vastuullisuudessa

Vastuullisuustyö alkoi Scandic hotelliketjussa 90-luvun alussa, jolloin asiakasta pyydettiin ripustamaan pyyhkeensä kylpyhuoneen naulaan, jos hän halusi käyttää sen uudelleen ilman, että se vaihdettaisiin automaattisesti useamman yön yöpymisen aikana uuteen. Scandic otti käyttöön myös ensimmäisenä suomalaisena hotelliketjuna ResQ Club -palvelun. 

Scandicin tavoite on, että kaikki sen hotellit täyttävät ympäristösertifioidun hotellin kriteerit viimeistään vuoden kuluttua avaamisesta. Pohjoismaisen Joutsenmerkin saaminen hotellille merkitsee esimerkiksi tarkkoja mittareita hiilidioksidipäästöille, energian ja veden kulutukselle, jätehuollolle ja kemikaalien käytön määrälle sekä laadulle. Saksassa ja Puolassa ovat vastaavasti hotelleilla käytössä Green Globe tai EU Ecolabel -merkit. SmartKitchen-ratkaisu on yksi niistä digitaalisista apuvälineistä, joka auttaa Scandicia saavuttamaan asetetut tavoitteet.

Toimenpiteitä ruokahävikin pienentämiseksi

Scandic on ylintä johtoa myöten kiinnostunut ruokahävikin laadusta ja määrästä. Toimenpiteitä hävikin vähentämiseksi mietitään koko organisaation tasolla. SmartKitchen-palvelu on integroitu Scandicin johdon raportointijärjestelmään. Ruokahävikin määrä on siten mukana myös johdon raportoinnissa. Hyvä esimerkki edistyksellisestä johtamisesta.

Ruokahävikin ja biojätteen määrää seurataan ja vähennetään Scandicilla systemaattisesti ammattimaisella suunnittelulla ja henkilökunnan perehdyttämisellä. Parhaat käytännöt on helppo jakaa kaikkien hotellien kesken suoraan SmartKitchen-palvelussa. Toimenpiteillä on merkittävä vaikutus ruokahävikin määrään ja ruoan katteeseen.

”Asiaa ei pidä ajatella siten, että on paljon tekniikkaa hallittavana, vaan että järjestelmät ovat vain apuvälineitä helpottamaan työtämme,” sanoo keittiöpäällikkö Ali Suviala, Scandic Grand Central Helsinki

Koska apuvälineet ovat automaattisia ja helppokäyttöisiä, on niiden laajamittaiseen käyttöön helppo kannustaa. Käyttämättömänä paraskin apuväline on näet hyödytön.

Reaaliaikainen omavalvonta

Automatisoitu kylmälaitteiden seuranta on tärkeässä roolissa etenkin suurissa yrityksissä. Ei tarvita muuta, kuin että joku jättää kylmävaraston tai jääkaapin oven vahingossa auki, niin ruokahävikkiä syntyy paljon ja se tulee kalliiksi.

”Voin sanoa, että monta kertaa on jäänyt ovia auki ja tilanne on saatu SmartKitchen-omavalvontajärjestelmän ansiosta pelastettua, niin että yhtään varsinaista vahinkoa emme ole kärsineet. Kylmähuoneen pettäessä hälytys tulee suoraan puhelimeen ja olemme voineet reagoida niihin saman tien,” kertoo Suviala.

Organisaatiotason hallinta

SmartKitchen soveltuu hyvin toimenpiteiden hallintaan ja seurantaan koko organisaation tasolla. Palvelun kautta johto voi lisäksi tiedottaa koko organisaatiolle ruokaturvallisuuteen tai ruokahävikin vähentämiseen liittyvistä asioista. Antaa hyviä vinkkejä ja jalkauttaa parhaat käytännöt. SmartKitchen auttaa myös havaitsemaan sesonkien vaikutukset hävikkiin ja seuraamaan, miten nopeasti tehdyt pienetkin parannukset vaikuttavat hävikin määrään maakohtaisesti.

Palvelun etusivun visuaalinen ja helppokäyttöinen hallintapaneeli nopeuttaa tietojen analysointia. Aluevastaavat pitävät silmällä oman alueensa keittiöiden toimintaa ja kestävästä kehityksestä vastaava käy läpi tietoja maakohtaisella tasolla. Yksittäinen hotelli näkee ja vastaa oman keittiönsä toimista.

”Sovellus on kännykässä ja siitä on helppo ja mielenkiintoista seurata missä mennään. Se myös innostaa parantamaan. Kuukausiraportista näemme kilomäärän, asiakasmäärän ja hävikin per asiakas. Jos hävikin määrä yhtäkkiä lisääntyisi, se huomattaisiin heti ja pääsisimme puuttumaan asiaan tuoreeltaan. Tärkeintä on, että laitteet toimivat moitteetta ja henkilöstöllä on ohjeistus mitä tehdään. Sitä parempi, mitä yksinkertaisempi prosessi on,” sanoo Suviala.

Omavalvonnan kaikki tiedot tallentuvat automaattisesti SmartKitchen-pilvipalveluun. Järjestelmä on käytännössä näkymätön ilman, että se aiheuttaa yhtään ylimääräistä tekemistä. Käsimittareilta tiedot siirtyvät KeittiöApuri-sovelluksella kätevästi samaan paikkaa.

Easy Start -paketit

Kaikki Scandicin toimitukset tehtiin Easy Start -paketteina, ja ratkaisut olivat käytössä kolmessa tunnissa ilman teknistä asennusta tai konfigurointia. Scandicin henkilökunta on tottunut hyödyntämään digitaalisia ratkaisuja ja oppiminen sujui nopeasti.

SmartKitchen-palvelu

SmartKitchen on suomalainen yritys, joka kehittää pilvipalveluaan myös asiakkaidensa, kuten Scandic, tarpeitten pohjalta. Palvelu koostu useista digitaalisista ratkaisuista ruokapalvelualan yrityksille. Asiakas valitsee niistä tarvitsemansa. Käyttö on helposti laajennettavissa ja muokattavissa. Suomalaista osaamista jo vuodesta 2013.

Varaa demo

Kiinnostaako ammattikeittiöiden omavalvonta ja ruokahävikin vähentäminen? Varaa aika SmartKitchen-palvelun esittelyyn. Jätä meille yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Katso myös videolta, miten SmartKitchen digitaalista omavalvontaa käytetään Ravintola Bardotissa.